סדנאות כתיבה החלו לצוץ בשנים האחרונות כפטריות אחרי הגשם. מי צריך אותן, למה הן טובות וכיצד בוחרים אותן?
יש לכם רעיון לסיפור, ואתם יודעים שהוא סיפור קצר, או משהו למגירה. הוא גדול מזה. יש לכם חלום – להפוך להיות סופרים/ות. אבל איך מגשרים בין הרעיון והרצון לספר שלם, ערוך ומוכן לצאת להערכתן של הוצאות ספרים? את התשובה לשאלה הזאת, כנראה שאתם לא יודעים.
התפיסה המוטעית
אחת מן הסיבות לכך, שאף פעם לא למדתם, והסיבה לכך היא איזושהי תפיסה מוטת ומוטעית לגבי כתיבה מקצועית. סופרים רבים לאורך ההיסטוריה העניקו לקוראיהם מבט אל יצירתם, אך אף פעם לא אל התהליך – השעות הארוכות, הימים האינסופיים שהיו מעורבים ברכישת הכלים הדרושים לשם עיסוק בכתיבה באופן מקצועי. אף אחד לא מצפה להיות רופא מצליח, עורך דין מצליח ואפילו שרברב מצליח בלי ללמוד. ובשורה התחתונה, להיות סופר זהו מקצוע ככל המקצועות. אלא שמשום מה, כנראה בגלל שנדיר לחזות בסופרים בעודם צולחים את הדרך הארוכה והלא-קבועה לפרסום, לאנשים יש את האשליה שמדובר בכישרון בלבד ש"או שיש לך, או שאין לך".
שוליית הסופר
במאות קודמות, כותבים וכותבות היו מחפשים ולעתים גם מקבלים את חסותם של כותבים ואנשי מקצוע מנוסים מהם. כותבים מנוסים היו נעזרים בעמיתים למקצוע כדי לחדד את יכולותיהם ולהשתפר כל הזמן. כיום, קשה מאוד עד בלתי אפשרי לזכות לחסות מקצועית שכזאת, וחייהם של סופרים וסופרות מורכבים וקשים גם כך. מזל, אם כך, שאת המודל ההוא החליף מודל מסודר וזמין בהרבה, וכזה המאפשר לכותבים וכותבות רבים לזכות להדרכה מקצועית. מודל זה הוא, כמובן, סדנאות הכתיבה.
בניגוד למה שכותבים מתחילים רבים חושבים, סופרים וסופרות רבים ומפורסמים החלו את דרכם באמצעות סדנאות כתיבה – מי יותר ומי פחות. כיום ישנם גם מסלולי כתיבה יוצרת באוניברסיטאות. זה לא מוריד מכבודם של כותבים דבר וחצי דבר, להודות שהם זקוקים להדרכה מקצועית ולפנות לקבל אותה. זה גם לא יהפוך את ספריהם שיצאו, אם וכאשר יצאו, ל"פחות שלהם". יתירה מזאת, הניסיון לעשות את הכול לבד, עלול להאריך את דרככם בשנים רבות, שלא לצורך, או לעלות לכם בקריירת הכתיבה לחלוטין. לכן, עדיף שתמחלו בכבודכם/ן ופשוט לכו ללמוד. אפשר לקצר קצת את הדרך, אבל אי אפשר לדלג על העבודה!
בחירת סדנת כתיבה
ישנם סוגים רבים של סדנאות כתיבה. בגדול, ישנן סדנאות לכתיבת שירה, לכתיבת סיפורים קצרים, לכתיבה אוטוביוגרפית, לכתיבת רומן, לכתיבה בז'אנר מסוים, לכתיבה מובנית, לכתיבה אסוציאטיבית ועוד ועוד. זה בגדול. בקטן, מספר הסוגים של סדנאות הכתיבה הוא כמספר המדריכים שמעבירים אותן. מסובך? אין מה לעשות, החיים מסובכים.
בסופו של דבר, אתם תקבעו עבור עצמכם את הסדנה או הסדנאות בהן תרצו לקחת חלק. מומלץ לבחור בסדנה שמתאימה ביותר לסוג הכתיבה בו אתם מעוניינים לכתוב עכשיו, בפרויקט הנוכחי שמעסיק אתכם. אבל זה לא הכול, לכך מצטרפים משתנים שקשה לצפות, כמו תזמון, כימיה עם המדריך/ה ו/או עם חברי הקבוצה ועוד.
איך מגלים על קיומן של סדנאות כתיבה?
גם כאן אין דרך אחת. אנחנו במכונת הכתיבה משתדלים לרכז מידע על סדנאות כתיבה רבות ככל האפשר, אבל יש גבול גם למה שאנחנו יכולים לעשות. כנראה שהדרך הטובה ביותר, הייתה ונשארה להסתובב בחוגים ספרותיים, או לפחות בחברתם של אנשים כותבים. גם פייסבוק הוא כלי רב עוצמה בכל הנוגע למידע על סדנאות כתיבה, ובמיוחד בקבוצות שעוסקות בכתיבה יצירתית. בשורה התחתונה, כל האמצעים כשרים, ובלבד שבסופו של דבר תחדלו מלהסס ותעשו את הצעד. הרשמות אפשר לבטל, דמי-לימוד ניתן לבטל, וגם אם לא, העלות של מרבית הסדנאות מתגמדת בהשוואה להגשמת החלום. יתירה מזאת, הלמידה מה אינו מתאים עבורכם חשובה לא פחות מן הלמידה של מה כן.
לסיכום
בידיעה שמדור סדנאות כתיבה שלנו אינו מקיף ואינו יכול לכלול את כל הסדנאות בכל הארץ, אתם מוזמנים עדיין לבקר בו ולהתרשם מן ההיצע והמגוון של הסדנאות הקיימות ולהמשיך משם.